Social angst

Når man lider af social angst, oplever man angst, når man er til stede, hvor der er andre mennesker man ikke kender særlig godt. Ofte ses der angst for at besvime, kaste op eller på anden måde “miste kontrollen”. Situationerne hvor dette opstår er for eksempel når man kører med offentlig transportmidler, når man er ude at handle ind eller er til reception. Den sociale angst kan også forekomme når man skal tale eller spise foran andre mennesker. Angsten for at blive vurderet negativt af andre mennesker ligger hele tiden lige under overfladen.

Mange med social angst begynder at undgå de situationer, hvor de oplever angsten. Dette giver naturligvis en lettelse på kort sigt, men er en rigtig dårlig ide på lang sigt, fordi undgåelsen af disse situationer medfører, at angsten bliver fastholdt og måske udvikler sig til også at opstå i andre situationer. Derudover resulterer undgåelsen også i mindre frihed.

Behandling af social angst består af undersøgelse af de tanker og overbevisninger personen har i forbindelse med de situationer, hvor denne oplever angst. Behandlingen består også af at personen skal opsøge de situationer som forbindes med angst. Denne kombination af arbejde med tankerne og med at opsøge situationerne som har givet angst medfører at angsten bliver mindre for til sidst at forsvinde. For at fastholde den angstfrie tilstand, er det dog vigtigt, at man resten af livet udsætter sig selv for de situationer, som engang medførte angst.

Behandlingen af den sociale angst kan i visse tilfælde også kræve medicin.

Psykolog Laila Mannaz