Fobisk angst

Fobisk angst er angst der er forbundet med helt specifikke ting eller situationer. Fobisk angst kan eksempelvis være at være bange for slanger eller andre dyr, åbne pladser, at flyve, at køre i elevator, at køre med offentlig transportmidler m.v.

Det særlige ved fobisk angst er netop at den opleves blot i meget specifikke situationer og hvis personen blot har en ting som denne er bange for, opleves der ikke angst i andre situationer. Altså hvis personen er bange for edderkopper ses der ikke angst for at tage offentlige transportmidler. Dermed ikke sagt at en person ikke kan have flere ting som denne er bange for, men angsten er altid forbundet med noget specifikt.

Behandling af fobisk angst består i undersøgelse af personens tanker forbundet med de situationer hvor personen oplever angst. Derudover er det vigtigt at personen hen af vejen udsættes for det han eller hun som udgangspunkt var bange for. Dette kaldes eksponering og sammen med undersøgelsen af personens tanker medfører dette at angsten forsvinder. Det kan vise sig nødvendigt også at tage medicin for at komme en fobisk angst til livs men oftest kan man klare sig med kognitiv adfærdsterapi.

Psykolog Laila Mannaz